Hieronder onze meest favoriete boeken

Ontspannen Ouders, Blije Kinderen: 
Wat een fijn boek. Het gaat over het verbeteren van de relatie met je kind door meer verbinding te maken met je kind. In tegenstelling tot sommige andere boeken die hier over zijn geschreven, gaat dit boek ook over het stellen van grenzen. Grenzen geven duidelijkheid en voorspelbaarheid. Hierdoor weten kinderen waar ze aan toe zijn en dit vermindert duidelijk angsten en gedragsproblemen. Er is ook een ‘broers en zussen’ variant van deze schrijfster. Ook een aanrader!

Ontspannen ouders, blije kinderen


Ontspannen ouders, blije kinderen

Ontspannen ouders, blije broers en zussen


Ontspannen ouders, blije broers en zussen

Temperamentvolle kinderen:
Ben je ouder van een Temperamentvol kind? Lijkt jouw kind vaak gevoeliger of koppiger dan een ander kind, of lijkt alles zo hard binnen te komen bij je kind? Lees dan ‘Temperamentvolle kinderen’ van Eva Bronsveld. Je zult er veel in herkennen en het staat vol praktische tips die je helpen bij de opvoeding. Het boek is overigens ook heel geschikt voor ouders van ‘gewone’ kinderen.

Temperamentvolle kinderen

Het hele brein, het hele kind:
Ook zo'n goed boek! Het is in lijn met de andere boekentips; het gaat over hoe je door rekening te houden met de hersenen en hersenontwikkeling van je kinderen een bijdrage kunt leveren aan de emotionele ontwikkeling en emotionele intelligentie van je kinderen. Eerst aansluiten met de rechter hersenhelft waardoor je kind zich erkend voelt in zijn emotie en daarna door contact te maken met de linker hersenhelft woorden geven aan de situatie en oplossingen zoeken bijvoorbeeld. Werkt als een trein, er staan veel praktische tips in en het is makkelijk te lezen. Een aanrader!

Het hele brein, het hele kind

Werking van pijn in de hersenen:
Een fantastisch boek voor kinderen (en hun ouders) over hoe pijn werkt in de hersenen. In dit kinderboek wordt op een leuke visuele manier uigelegd hoe je hersenen (ook wel je brein genoemd) jou beschermt door het maken van pijn. Hoe dat werkt. Hoe het komt dat je bijvoorbeeld buikpijn krijgt als je ergens tegenop ziet. Of hoofdpijn als je ergens ongerust over bent. En natuurlijk lees je ook wat je dan kunt doen!

Mijn beschermende brein

How2talk2kids:

‘How to talk to kids’ van Faber & Mazlish Basale informatie over hoe je het best kunt praten tegen je kinderen. Als je nog weinig weet van kinderen en/of opvoeden, dan is dit een handig boekje om mee te beginnen. Het leest ook lekker weg. Er is ook een versie speciaal voor broers en zussen: Broers en zussen zonder rivaliteit.

How2talk2kids


How2talk2kids

How2talk2kids


How2talk2kids / Broers en zussen zonder rivaliteit

Pittige jaren:
Iets minder basaal dan ‘How to talk to kids’ is ‘Pittige Jaren’ van Webster-Stratton. Het boek staat vol met korte stukjes die vol met praktische tips staan. Tips met betrekking tot treuzelgedrag, ruzies tussen kinderen, verzet bij het slapen etc.  Door de korte stukjes, is het goed te lezen. 

Pittige jaren

Pittige jaren

Explosieve kind:
Heeft je kind veel boze buien en weet je niet goed hoe je hiermee om moet gaan? Lees dan ‘Het explosieve kind’ van Greene. Hierin worden de verschillende soorten reacties op de boze buien besproken. Heel nuttig. Ook als je kind geen boze buien heeft. Een bekende uitspraak van de schrijver is:’ Kinderen doen het goed, als ze dat zouden kunnen’. Dit vinden wij zelf een hele fijne uitspraak. Als je je dit goed beseft, lukt het vaak al veel beter om geduld op te brengen voor het gedrag van je kind.

Het explosieve kind

Werk- en oefenboeken:

Twijfel je of jullie de stap naar de hulpverlening al moeten zetten? Piekert je kind veel, wordt het snel boos, of heeft het last van dwanggedachten of handelingen? En wil je daar eigenlijk eerst zelf mee aan de slag? Dan zijn de boeken van Dawn Huebner een aanrader. Wij gebruiken ze zelf ook veel in de therapieën, maar ze zijn ook prima geschikt om zelf met je kind mee aan de slag te gaan. Ook heel geschikt om te gebruiken na een therapie als een soort nazorgmodule.

Wat kun je doen als je te snel boos bent


Wat kun je doen als je te snel boos bent

Wat kun je doen als je te veel piekert


Wat kun je doen als je te veel piekert

Wat kun je doen als je niet durft te gaan slapen


Wat kun je doen als je niet durft te gaan slapen

Wat kun je doen als je gedachten vastlopen


Wat kun je doen als je gedachten vastlopen

Vollehoofdenboek:
En af en toe lees je dan weer een boek waar je écht enthousiast van wordt. Het vollehoofdenboek. Voor zowel kinderen als volwassenen een zeer leuk en handig boekje. Het maakt in dit boek niet uit waardoor je hoofd snel vol zit; dus of je nou ADHD hebt, autistisch bent, snel overprikkeld raakt of gewoon een hoofd hebt wat snel volloopt; je zult een hoop herkennen. Het staat vol praktische tips (hoe je van een ‘zijweggetje’ in je hoofd weer op een ‘snelweg’ komt), leuke tekeningen, veel voorbeelden en herkenbare verhalen. 

Het vollehoofdenboek

Slim maar.. 
Is je kind wel slim, maar komt hij op school toch niet goed uit de verf? Heeft hij moeite met plannen en organiseren, of is het inflexibel? Mogelijk heeft je kind een aantal minder goed ontwikkelde executieve functies. Lees dan ‘Slim, maar….’ van Peg Dawson

Zit stil!
Is je kind overbeweeglijk en/of heeft het gedragsproblemen? Dan is het boek ‘Zit stil’ misschien ook wel wat voor je. Het geeft veel opvoedkundige tips. O.a. hoe je gewenst gedrag kunt vergroten en ongewenst gedrag kunt laten uitdoven. Ook laat het zien hoe je een beloningssysteem kunt opzetten om nieuw gedrag aan te leren. 

Zit stil!

Stilzitten als een kikker:
Heeft je kind soms moeite om zijn of haar aandacht te focussen, de dag ‘los te laten’ of te ontspannen? Het boekje ‘Stilzitten als een kikker’ staat vol goede (mindfulness)oefeningen die je samen met je kind kunt doen. Er zit ook een cd bij. Er is nu ook een app! Zoek op ‘stilzitten’ in de appstore.

Stilzitten als een kikker + CD



Relatieproblemen:
Heb je relatieproblemen en wil je een nieuwe kijk op de oorzaak van deze problemen? Lees dan ‘Houd me vast’ van Sue Johnson Ook heel geschikt als je je relatie wilt verdiepen, meer emotioneel betrokken wilt zijn bij elkaar of grotere problemen wilt voorkomen. Het mooist is het, als beide partners het lezen, maar ook als 1 van de twee het leest, kan het al verhelderend zijn.

Houd me vast

'Help, ik ontplof':
Als je je kind wilt helpen bij het (leren) reguleren van zijn of haar emoties, dan is het heel handig als je je eigen emoties goed kunt reguleren. En dat kan knap lastig zijn. Ontplof jij regelmatig en wil je dit graag anders? Volg dan de online cursus ‘Help, ik ontplof’ van Tischa Neve. Aanrader!

Straffen & time-outs:
Er verschijnen steeds meer artikelen over wat nou helpt en wat niet helpt om je kind discipline bij te brengen. Er wordt aandacht besteed aan alternatieven voor straffen en time-outs. Een ‘time out’ of straf is vaak iets wat je als ouder in zet omdat je het zelf ook echt even niet meer weet; je kind doet iets wat jij niet wilt (of doet juist niet wat jij wel wilt) en je wordt er machteloos van. What to do?! Blijf in contact met je kind, reguleer je eigen emoties en leer je kind zijn emoties te reguleren. Lees hier verder: Dit artikel vat het mooi samen en zegt ook wat Greene (Het explosieve kind) ook al schreef: een kind zou het goed doen, als het dat zou kunnen en als het zou weten hoe dat moest. 
Time outs zijn schadelijk 
Alternatieven voor straf

Ontspanningsoefeningen:
Bij onze links vind je ontspanningsoefeningen die online te luisteren zijn of te downloaden. Probeer die ook eens uit. Het gaat erom dat je oefeningen vindt, die voor jou/jouw gezin goed werken.