Tips & links

Tips, links en websites Op deze pagina vind je websites van onze directe collega’s, boekentips, diverse links naar o.a. online cursussen, trainingen voor kinderen, ontspanningsoefeningen en interessante artikelen.

NAMEN EN WEBSITES VAN COLLEGA’s:
Websites directe collega’s
Collega’s die bij ons in hetzelfde pand werken en ook met kinderen, jongeren en gezinnen werken:
– Evie Daniels (GZ-psycholoog, Basis GGZ 0-18 jaar en volwassenen) https://eviedaniels.nl/
– Charlotte Nuhoff (psychotherapeut/GZ-psycholoog, Specialistische GGZ 0-18 jaar en volwassenen) http://nuhoff-psychotherapie.nl
– Lot Huigen (GZ-psycholoog, Basis GGZ 0-18 jaar)) www.kindersingel.nl
– Mascha Bakker (kinder- en jeugdpsycholoog NIP, Basis GGZ 0-18 jaar) http://www.kinder-enjeugdpsycholoog.nl/
– Peggy van der Putten (systeemtherapeut) https://peggyvanderputten.wixsite.com/home
– Rob Oling (GZ-psycholoog) www.maakhetbespreekbaar.nl
Websites directe collega’s Klinisch psycholoog/psychotherapeut René Abrahamse www.praktijkabrahamse.nl
– Klinisch psycholoog/psychotherapeut René Abrahamse www.praktijkabrahamse.nl

We werken samen in een netwerk van vrijgevestigde psychologen/psychotherapeuten/psychiaters die zich op kinderen en jeugdigen richten. Zie ook www.0tot23.com

Boekentips

Hieronder onze meest favoriete boeken, te beginnen met algemene opvoedboeken, daarna wat boekentips voor meer specifieke problematiek: Lonnekes absoluut favoriete opvoedboek: Ontspannen Ouders, Blije Kinderen van Laura Markham. Wat een fijn boek. Het gaat over het verbeteren van de relatie met je kind door meer verbinding te maken met je kind. In tegenstelling tot sommige andere boeken die hier over zijn geschreven, gaat dit boek ook over het stellen van grenzen. Naar mijn idee een van de belangrijkste principes van opvoeden. Grenzen geven duidelijkheid en voorspelbaarheid. Hierdoor weten kinderen waar ze aan toe zijn en dit vermindert duidelijk angsten en gedragsproblemen. Er is ook een ‘broers en zussen’ variant van deze schrijfster. Ook een superaanrader!


Ben je ouder van een Temperamentvol kind? Lijkt jouw kind vaak gevoeliger of koppiger dan een ander kind, of lijkt alles zo hard binnen te komen bij je kind? Lees dan ‘Temperamentvolle kinderen’ van Eva Bronsveld. Je zult er veel in herkennen en het staat vol praktische tips die je helpen bij de opvoeding. Het boek is overigens ook heel geschikt voor ouders van ‘gewone’ kinderen.

Ook zo’n goed boek: Het hele brein, het hele kind. Het is in lijn met mijn andere boekentips; het gaat over hoe je door rekening te houden met de hersenen en hersenontwikkeling van je kinderen, een bijdrage kunt leveren aan de emotionele ontwikkeling en emotionele intelligentie van je kinderen. Eerst aansluiten met de rechter hersenhelft waardoor je kind zich erkend voelt in zijn emotie en daarna door contact te maken met de linker hersenhelft woorden geven aan de situatie en oplossingen zoeken bijvoorbeeld. Werkt als een trein, er staan veel praktische tips in en het is makkelijk te lezen. Een aanrader!


‘How to talk to kids’ van Faber & Mazlish Basale informatie over hoe je het best kunt praten tegen je kinderen. Als je nog weinig weet van kinderen en/of opvoeden, dan is dit een handig boekje om mee te beginnen. Het leest ook lekker weg. Er is ook een versie speciaal voor broers en zussen: Broers en zussen zonder rivaliteit.


Iets minder basaal dan ‘How to talk to kids’ is ‘Pittige Jaren’ van Webster-Stratton. Het boek staat vol met korte stukjes die vol met praktische tips staan. Tips met betrekking tot treuzelgedrag, ruzies tussen kinderen, verzet bij het slapen etc. Hoewel ik het niet met alle onderdelen helemaal eens ben, komen onze stokpaardjes in de opvoeding er veelvuldig in voor nl het belang van voorspelbaarheid en structuur. Door de korte stukjes, is het goed te lezen. Wij vinden het een aanrader.

Heeft je kind veel boze buien en weet je niet goed hoe je hiermee om moet gaan? Lees dan ‘Het explosieve kind’ van Greene. Hierin worden de verschillende soorten reacties op de boze buien besproken. Heel nuttig. Ook als je kind geen boze buien heeft. Een bekende uitspraak van de schrijver is:’ Kinderen doen het goed, als ze dat zouden kunnen’. Dit vinden wij zelf een hele fijne uitspraak. Als je je dit goed beseft, lukt het vaak al veel beter om geduld op te brengen voor het gedrag van je kind.


Als je je kind wilt helpen bij het (leren) reguleren van zijn of haar emoties, dan is het heel handig als je je eigen emoties goed kunt reguleren. En dat kan knap lastig zijn. Ontplof jij regelmatig en wil je dit graag anders? Volg dan de online cursus ‘Help, ik ontplof’ van Tischa Neve. Aanrader! 

Twijfel je of jullie de stap naar de hulpverlening al moeten zetten? Piekert je kind veel, wordt het snel boos, of heeft het last van dwanggedachten of handelingen? En wil je daar eigenlijk eerst zelf mee aan de slag? Dan zijn de boeken van Dawn Huebner een aanrader. Wij gebruiken ze zelf ook veel in de therapieën, maar ze zijn ook prima geschikt om zelf met je kind mee aan de slag te gaan. Ook heel geschikt om te gebruiken na een therapie als een soort nazorgmodule.


En af en toe lees je dan weer een boek waar je écht enthousiast van wordt. Het vollehoofdenboek. Voor zowel kinderen als volwassenen een zeer leuk en handig boekje. Het maakt in dit boek niet uit waardoor je hoofd snel vol zit; dus of je nou ADHD hebt, autistisch bent, snel overprikkeld raakt of gewoon een hoofd hebt wat snel volloopt; je zult een hoop herkennen. Het staat vol praktische tips (hoe je van een ‘zijweggetje’ in je hoofd weer op een ‘snelweg’ komt), leuke tekeningen, veel voorbeelden en herkenbare verhalen. 


Is je kind wel slim, maar komt hij op school toch niet goed uit de verf? Heeft hij moeite met plannen en organiseren, of is het inflexibel? Mogelijk heeft je kind een aantal minder goed ontwikkelde executieve functies. Lees dan ‘Slim, maar….’ van Peg Dawson


Is je kind overbeweeglijk en/of heeft het gedragsproblemen? Dan is het boek ‘Zit stil’ misschien ook wel wat voor je. Het geeft veel opvoedkundige tips. O.a. hoe je gewenst gedrag kunt vergroten en ongewenst gedrag kunt laten uitdoven. Ook laat het zien hoe je een beloningssysteem kunt opzetten om nieuw gedrag aan te leren.


Heeft je kind soms moeite om zijn of haar aandacht te focussen, de dag ‘los te laten’ of te ontspannen? Het boekje ‘Stilzitten als een kikker’ staat vol goede (mindfulness)oefeningen die je samen met je kind kunt doen. Er zit ook een cd bij. Er is nu ook een app! Zoek op ‘stilzitten’ in de appstore.


Onderaan deze pagina vind je ook een link naar online ontspanningsoefeningen. Probeer die ook eens uit. Het gaat erom dat je oefeningen vindt, die voor jou/jouw gezin goed werken. Heb je relatieproblemen en wil je een nieuwe kijk op de oorzaak van deze problemen? Lees dan ‘Houd me vast’ van Sue Johnson Ook heel geschikt als je je relatie wilt verdiepen, meer emotioneel betrokken wilt zijn bij elkaar of grotere problemen wilt voorkomen. Het mooist is het, als beide partners het lezen, maar ook als 1 van de twee het leest, kan het al verhelderend zijn.


Er verschijnen steeds meer artikelen over wat nou helpt en wat niet helpt om je kind discipline bij te brengen. Er wordt aandacht besteed aan alternatieven voor straffen en time-outs. Een ‘time out’ of straf is vaak iets wat je als ouder in zet omdat je het zelf ook echt even niet meer weet; je kind doet iets wat jij niet wilt (of doet juist niet wat jij wel wilt) en je wordt er machteloos van. What to do?! Blijf in contact met je kind, reguleer je eigen emoties en leer je kind zijn emoties te reguleren. Lees hier verder: Dit artikel vat het mooi samen en zegt ook wat Greene (Het explosieve kind) ook al schreef en waar ik het zo mee eens ben: een kind zou het goed doen, als het dat zou kunnen en als het zou weten hoe dat moest. Time outs zijn schadelijk Time in! Alternatieven voor straf (V)echtscheidingen Het is een hot item en velen krijgen ermee te maken: (v)echtscheidingen. Het is inmiddels bekend dat een scheiding veel vervelende gevolgen als stemmings- en gedragsproblemen bij kinderen tot gevolg kan hebben. Wat kun je hier als ouder aan doen om dit te voorkomen? Er zijn verschillende instellingen die een specialistisch aanbod hebben waar zowel kinderen als ouders in worden meegenomen. Zo is er de cursus (een kindergroep en een oudergroep) ‘Kinderen uit de knel‘. En er zijn KIES groepen (voor kinderen). Er zijn ook instanties die specifiek hulp bieden bij problemen rond om omgangsregelingen etc. Het Omgangshuis bijvoorbeeld. Bent u op zoek naar een mediator? Neem er dan een die in dit register staat ingeschreven.

Websites

Ben je somber en wil je informatie en/of chatten? www.pratenonline.nl www.gripopjedip.nl (16-24 jaar)
Ben je angstig en wil je uitleg over angsten? www.bibbers.nl www.stopjeangst.nl
Hebben je ouders psychische problemen en wil je hier info over en/of chatten? www.kopstoring.nl
Voor meiden tussen de 14 en 23 jaar die vragen hebben of zich zorgen maken over eten, gewicht en uiterlijk en risico lopen een eetstoornis te ontwikkelen. Zij kunnen chatten of mailen met deskundigen, zoals een diëtist, en testen doen. Bij serieuze eetproblemen biedt 99gram.nl ook online hulp. www.99gram.nl
Jongeren kunnen hier informatie vinden over tabak, alcohol en drugs, hun kennis testen, werkstuktips krijgen en filmpjes met ervaringen van andere jongeren bekijken. www.drankendrugs.nl
Jongeren met vragen over psychische klachten kunnen hier informatie vinden op het forum, via de website of de helpdesk. Ook ouders en professionals kunnen een beroep doen op de helpdesk. www.nietgek.nl Andere informatieve websites www.balansdigitaal.nl (vereniging van ouders met kinderen met leer-, ontwikkelingen- en gedragsproblemen, bijvoorbeeld ADHD en PDD-NOS)

Emotion, Training & Therapie www.emtt.nl Hier worden allerlei trainingen georganiseerd voor kinderen en jongeren; van sociale vaardigheden, tot weerbaarheidstrainingen etc. Het tijdschrift J/M heeft online cursussen die je als ouder kunt volgen. Bijvoorbeeld een training om de sociale vaardigheden te vergroten bij je kind, of een cursus om het zelfvertrouwen van je kind te stimuleren.
Op deze site vind je veel opvoedingsinformatie en tips.

Ook fijn: Via deze link kom je bij (online) ontspanningsoefeningen voor volwassenen. En hier vind je ontspanningsoefeningen voor kinderen.